Saturday, November 27, 2021

Master thesis competition law

Master thesis competition law

master thesis competition law

May 21,  · Master thesis european competition law The internship work is complemented with visits to Brussels and Luxembourg to meet with political leaders of the European Union and attend a hearing of the. Prof. Case Study on Death and Dying. This thesis is aiming to explore other possible approaches for assessing competitive effects of a patent Aug 11,  · Research Aim: This research focuses on the Gulf Cooperation Council Countries’ competition laws and their enforceability. It analyses the benefits of enforcing the competition law and looks at the European Union uniformed laws and its benefits. It looks into the various countries, how the competition law currently works, and how it can affect each country’s economy in a better way or Students also have the option of expanding a typical research assignment into a master’s thesis, culminating their training with a significant scholarly work. Focus on Curriculum Our professors challenge students to explore different approaches to the very manner in which law is conceived, legal process is perceived, and the world of legal



(PDF) Master thesis on European Competition Law | Bert Bellens - blogger.com



edu no longer supports Internet Explorer. To browse Academia. edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.


Log in with Facebook Log in with Google. Remember me on this computer. Enter the email address you signed up with and we'll email you a reset link. Need an account? Click here to sign up. Download Free PDF. Master thesis on European Competition Law. Bert Bellens. Download Download PDF Full PDF Package Download Full PDF Package This Paper. A short summary of this paper. Download Download PDF. Download Full PDF Package. Translate PDF. WOUTER DEVROE Masterscriptie ingediend door Co-promotor : prof.


De economische betekenis master thesis competition law consumentenwelvaart staat voor consumentensurplus: het verschil tussen de prijs die een gebruiker bereid is te betalen willingness to pay en de effectieve prijs in de markt, master thesis competition law.


De vraag stelt zich op welke manier consumentenwelvaart op een consistente manier kan master thesis competition law worden in bestaand europees mededingingsrecht. Het onderzoek van dit eindwerk maakt duidelijk dat consumentenwelvaart aansluit op de oorspronkelijke europese ambitie anno van economische efficiëntie: economische efficiëntieverbeteringen worden doorheen de tijd op een consistente manier toegepast bij de beoordeling van fusies, kartelovereenkomsten en misbruik van machtsposities interne consistentie.


De Europese Commissie hanteert ook een consistent begrip van economische efficiëntieverbeteringen over de drie onderzochte takken van mededingingsrecht transversale consistentie. De vierde en laatste vorm van consistentie betreft de constitutionele consistentie: het Hof van Justitie van de Europese Unie wijst consumentenwelvaart af als constitutionele doelstelling van algemeen belang wegens onvoldoende aansluiting op master thesis competition law europese duurzaamheidsdoelstellingen.


Sinds het Verdrag van Lissabon stelt het Hof zich in toenemende mate op als constitutioneel Hof voor de bewaking van de consistentie van het mededingingsrecht in een ruimer raamwerk van doelen van algemeen belang. Het raamwerk van europese duurzaamheidsdoelstellingen is beschreven in art. Vanuit haar toezichtsfunctie staat het Hof de voorbije twee decennia voor de uitdaging van de realisatie van een legitiem mededingingsrecht voor een Nieuwe Economie.


Het Hof laat welvaartseffecten toe om 1 Voor meer toelichting omtrent economische begrippen inzake welvaart, master thesis competition law, efficiëntie, e. mededingingszaken op subconstitutioneel niveau te toetsen tegenover de mededingingsregels, master thesis competition law.


Consumentenwelvaart heeft een duidelijke rol als toetsingscriterium voor economische efficiëntieverbeteringen. Als doel van algemeen belang, en in verhouding tot andere doelen van algemeen belang, wordt de huidige conceptie van consumentenwelvaart geen rol toegekend door het Hof van Justitie van de Europese Unie.


DANKWOORD In de eerste plaats dank aan professor Esther Van Zimmeren voor haar inzet bij de begeleiding van dit eindwerk: scherpzinnig, master thesis competition law, precies, streng maar rechtvaardig.


Dank ook aan de Pim Jansen, Pieter Van Cleynenbreugel en Charlotte Geers voor de ondersteuning vanuit de eenheid Consument, Concurrentie en Markt van de faculteit Rechtsgeleerdheid, master thesis competition law. En bijzondere dank aan professor Wouter Devroe voor de indringende kennismaking met europees economisch recht tijdens de hoorcolleges marktrecht: een meer bevlogen voorvechter van europees marktrecht kan ik mij niet voorstellen, evenmin een groter didactisch talent die studenten weet uit te nodigen tot een olympisch citius, master thesis competition law, altius, fortius voor een immer beter marktrecht.


Op deze plaats ook dank aan de medewerkers van de faculteitsbibliotheek onder de deskundige leiding van de heer Christophe Malliet, bibliothecaris, die een onberispelijke bibliotheekwerking weet neer te zetten met een even onberispelijk team van gemotiveerde medewerkers.


Ook in de bibliotheek geldt duidelijk het adagio citius, altius, fortius. Alvast dank van een respectvolle lezer. Dank aan Peter Maertens, stafdienst Onderwijs Rechtsgeleerdheid, voor de flexibiliteit bij de samenstelling van master thesis competition law studie curriculum conform het faculteitsreglement: het faculteitsreglement is een boeiend juridisch domein op zich, zeker gezien de gedrevenheid van Peter.


Tot slot dank ook aan mijn vrouw Annie, en onze kinderen Steven, Kim, Koen, Leen en Ann die niet zelden mijn aandacht hebben moeten missen, master thesis competition law, niet enkel tijdens de uitwerking van dit eindwerk, maar ook in de loop van de voorbije jaren van deze masterstudie in de rechten.


INLEIDING 1, master thesis competition law. We zijn veel meer dan een markt. Het europese ideaal raakt juist aan de fundamenten van de europese samenleving. Het gaat om waarden en dat woord wil ik beklemtonen: waarden. Het is gebaseerd op een sterk geloof in politieke, master thesis competition law, sociale en economische waarden die in onze sociale markteconomie zijn ingebed. In de wereld van vandaag is de EU onmisbaar voor de bescherming van deze waarden en normen en de bevordering van de rechten van burgers: van consumentenbescherming tot de rechten van werknemers, van de rechten van vrouwen tot de eerbiediging van minderheden, van milieunormen tot gegevensbescherming en privacy.


Dit eindwerk betreft het onderzoek naar een juridische definitie van welvaart, meer bepaald naar de rol die het concept van consumentenwelvaart kan spelen in europees mededingingsrecht, master thesis competition law.


Daartoe wordt in een eerste beschrijvend deel van dit eindwerk onderzocht wat de bestaande economische en politieke theorieën en concepten zijn die de context van consumentenwelvaart bepalen m.


de relatie van consumentenwelvaart met marktwerking, mededinging en overheidsinterventie. Dit is het domein van de politieke economie en de economische politiek die door velen ervaren wordt als een grijze zone tussen wetenschappelijke waarheidsvinding en politieke ideologie. Wat is welvaart? Hoe wordt welvaart gerealiseerd? En last but not least: waarom wordt welvaart nagestreefd? Het tweede deel van dit eindwerk is eveneens beschrijvend van aard en gaat in op de europese ontwikkelingen van economie en politiek vanaf de oprichting van de Europese Gemeenschap.


Om master thesis competition law van historische consistentie wortd de wijzigende rol onderzocht van concepties van welvaart en mededinging doorheen de tijd. Wat waren de oorspronkelijke europese intenties?


Wat was de rol van welvaart? En master thesis competition law zijn de huidige intenties? Daarom worden de voorbeelden in dit onderzoek zoveel mogelijk toegespitst op mededingingssituaties met aanwending van intellectuele eigendomsrechten: voor ondernemingen zijn patentrechten een belangrijk instrument, niet alleen voor de recuperatie van technische onderzoeksinvesteringen en de verzilvering van een first mover voordeel in de markt, maar evenzeer om marktgedrag te beïnvloeden van huidige, en toekomstige concurrenten.


Maar hoe ver kan een onderneming hierin gaan zonder strijdigheid met europese mededingingsregels? Patentrechten zijn belangrijke instrumenten voor het genereren van economische welvaart. De Europese Eenheidsakte heeft de zuiver economische doelstellingen van europees recht verruimd met niet-economische, sociale en milieu-doelstellingen.


Daarbij wordt gebruik gemaakt van methoden uit de wetenschappelijke literatuur, master thesis competition law, rechtsleer inzake substantieel recht, en rechtspraak vanwege het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het onderzoek gaat uit van een scheiding van de procedurele en substantieelrechtelijke moderniseringsbewegingen, om vervolgens de samenhang, de verstrengeling na te gaan tussen beide veranderingsbewegingen.


geheel van instrumenten voor compliancy en handhaving op basis van richtsnoeren en verordeningen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie treedt op als onafhankelijk orgaan voor de controle op de naleving van de Europese Verdragen en de realisatie van haar doelstellingen of het effêt utile.


Dit eindwerk wil alvast de contouren schetsen die nodig zijn voor een consistent economisch, politiek, en institutioneel aanvaardbaar geheel van europese doelen van algemeen belang.


In dit eerste deel worden de economische en politieke definities onderzicht van de begrippen mededinging en welvaart. Voor de economische definities maken we een onderscheid tussen de klassieke mainstream economische evenwichtstheorieën master thesis competition law de economische theorie over innovatie op basis van onevenwichten.


Voor de politieke definities van mededinging en welvaart wordt de ontwikkeling onderzocht van een ordoliberale, economische politiek van sociale markteconomie in de Europese Unie en een neoliberale economische politiek in de Verenigde Staten. De klassieke economische theorieën van het keynesianisme en het monetarisme gaan uit van een evenwicht tussen vraag en aanbod in de markt van goederen en financiële master thesis competition law efficiëntiewinsten worden afgeleid door partiële veranderingsmodellen te gebruiken waarbij verondersteld wordt dat niet-verklarende variabelen gelijk blijven ceteris paribus.


Uitgangspunt van de klassieke economische theorie is de transparantie van markten: alle marktspelers beschikken over dezelfde factorinformatie over de vraag naar eindproducten en het aanbod van grondstoffen, arbeid, kapitaal en kennis, master thesis competition law. Mededinging staat daarbij voor een voorgedefinieerde marktstructuur, een op rivaliteit gebaseerde marktsituatie met vele aanbieders die een vast aanbod doen van producten tegen lage en traag wijzigende prijzen.


Prijzen evolueren naar een lange termijn marginale kost: ondernemingen worden enkel vergoed voor de kosten van geïnvesteerd kapitaal. Er is volgens de klassieke economische theorie geen mogelijkheid om overprijzen aan te rekenen aan consumenten. En consumenten accepteren dat er niet een constante stroom van nieuwe producten bestaat. Nieuwkomers in de markt zijn overbodig zolang bestaande aanbieders de vraag kunnen beantwoorden.


Prijsconcurrentie als gevolg van de overlevingsdrang doet ondernemingen efficiëntieverbeteringen 4 SIDAKp. doorgeven aan de gebruikers onder vorm van prijsverlagingen. In de klassieke economische theorie heeft overheidsinterventie een regulerende rol door externaliteiten van economisch niet-verrekende kosten in rekening te brengen. Instellingen zijn dragers van sociale kennis die de onwetendheid van marktspelers en het ontbreken van informatie opvangen: ze voorzien in een structureel kader voor menselijke interactie via formele en informele regels en een handhavingsmechanisme: regels, wetten, verdragen, naast gedragsnormen, conventies, het stimuleren van compliance, zelfopgelegde gedragsvoorschriften of codes of conduct.


Instellingen zorgen voor rechtszekerheid en voorspelbaarheid. Deze vorm van institutionele economie vult de klassieke economische theorie aan met het oog op een zo hoog mogelijke welvaart.


Overheidsoptreden is niet perfect: overheidsfalen wordt veroorzaakt door een principal-agent probleem tussen politiek en administratieve praktijk, en door onbedoelde, afgeleide effecten van beleid.


Dynamische efficiëntiewinsten worden bepaald aan de hand van een innovatietheoretisch veranderingsmodel dat erop gericht is om alle factorelementen tegelijk en met hun interacties in master thesis competition law te nemen: arbeid, kapitaal, kennis, e.


Uitgangspunt van de innovatie-economische theorie is de ondoorzichtigheid van markten en het bestaan van information bias. Information bias mag niet bijgestuurd worden door de overheid, omdat het een opportuniteit is voor alle marktspelers om aangegrepen te worden om ontbrekende informatie te zoeken, en te vínden.


Deze theorie voor groei en innovatie is tot op heden niet goed geïntegreerd met de mainstream klassieke economische theorie en sluit niet goed aan bij de kenmerken van een stuurbaar en controleerbaar master thesis competition law evenwichtsmodel.


De beide scholen van de klassieke economische theorie en de innovatietheorie erkennen mededinging als dynamisch proces en welvaart als doel van economisch handelen, master thesis competition law. Het onderscheid tussen beide scholen ligt in de kenmerken van de marktstructuur. Volgens de klassieke economische theorie is die marktstructuur vooraf gedefinieerd wat leidt tot een ééndimensionale prijsconcurrentie. De innovatietheorie is gekenmerkt door een meerdimensionale vorm van concurrentie doordat prijsconcurrentie samengaat met innovatie-concurrentie door het vermogen van innovatieve originele ondernemingen om de marktstructuur te wijzigen, de overgang te maken naar een nieuw business model en dynamische efficiëntiewinsten te realiseren, master thesis competition law.


De Oostenrijkse school heeft het belang aangetoond van information bias, de ongelijke verdeling van kennis, voor de ontwikkeling van economische markten.


Intellectuele eigendomsrechten spelen een belangrijke rol voor de dynamische efficiëntiewinsten van originele ondernemingen. De aantrekkelijkheid van een economische premie stimuleert de onderneming-houder van intellectuele eigendomsrechten tot het overtreffen van de 13 Voor een verklaring van de begrippen allocative, productieve en dynamische efficiëntie, zie het terminologisch overzicht in bijlage 14 HOVENKAMP concurrentie door innovatieve efficiëntieverbeteringen: zij worden doorgegegeven aan de gebruikers onder vorm van innovatie, al dan niet aan een hogere prijs.


In bepaalde sectoren kunnen onderzoekskosten en first mover premies doorgerekend worden in de prijs aan de gebruiker bvb. in de farmaceutische sector waar vooral geconcurreerd wordt voor een bepaalde markt in plaats van in een bepaalde markt, en een intensieve interbrand concurrentie tot stand komt.


Samenvattend kan zowel mededinging als intellectuele eigendom bron zijn van innovatie: daarbij staat het overeenkomstig recht niet alleen in voor de regulering van de mededinging en de handhaving van intellectuele eigendomsrechten, maar evenzeer voor een evenwicht tussen prijsgedreven concurrentie-innovatie en premiegedreven creatie-innovatie.


De Duitse grondleggers van het Ordoliberalisme hadden einde 19de eeuw een grote voorkeur om het feodale systeem van privileges te laten verdwijnen in het voordeel van eerlijkheid tussen, en gelijkheid van, alle marktspelers.


Daarbij maakt het 15 DESOGUSmaster thesis competition law, p. ordoliberalisme een essentieel onderscheid tussen een constitutioneel niveau en een subconstitutioneel niveau van regelgeving.




3-Minute Thesis Competition (2021) Charles Cai

, time: 3:07





Master of Laws (LLM) | NYU School of Law


master thesis competition law

Master thesis on European Competition Law. KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN FACULTEIT RECHTSGELEERDHEID Academiejaar - Consumentenwelvaart als standaard en doelen van algemeen belang voor europese mededingingszaken in technologiesectoren Promotor: prof. dr. WOUTER DEVROE Masterscriptie ingediend door Co-promotor: prof. dr. ESTHER VAN Estimated Reading Time: 15 mins Aug 11,  · Research Aim: This research focuses on the Gulf Cooperation Council Countries’ competition laws and their enforceability. It analyses the benefits of enforcing the competition law and looks at the European Union uniformed laws and its benefits. It looks into the various countries, how the competition law currently works, and how it can affect each country’s economy in a better way or Students also have the option of expanding a typical research assignment into a master’s thesis, culminating their training with a significant scholarly work. Focus on Curriculum Our professors challenge students to explore different approaches to the very manner in which law is conceived, legal process is perceived, and the world of legal

No comments:

Post a Comment